Njerëzit me aftësi të kufizuara nganjëherë mund të merrni ndihmë nga një asistent personal.

Ndër të tjera, ju mund të merrni ndihmë për të veshë dhe zhveshë rroba,  bër dush dhe për tu ushqyer.

Shifrat e reja tregojnë se ajo është bërë më e vështirë se kurrë për të fituar të drejten e asistencës personale.

– Është shqetësuese se sa shumë aplikantëve ju mohohen aplikimet e tyre, thotë Sophie Karlsson nga Grupin i interesit për të drejtë e ndihmës asistencë personale.

– A mendoni se ka njerëz që kërkojnë ndihmë personale së kot, edhe pse ata në të vërtetë nuk kan nevojë për të? Pyet gazetari Mattias Klefbeck.

– Ndoshta nuk duhet të thojmë “aplikojn së koti”. Sepse unë mendoj se aplikantët mendojn se kan nevojë për ndonjë formë të përkrahjes për të jetuar si dikush dëshiron të jetojë. Që nga ajo nuk është e sigurt se ai domosdoshmërisht përmbush kërkesat të cilat legjislacioni mundëson. Por unë nuk mendoj se aplikusit aplikojën, pa pasur nevojë për ndihmen e asistencës personale, thotë Sophie Karlsson.

 

Kjo ishte më e lehtë në vitet 1990

Komunat dhe Arka e Sigurimit Social ishte që vendos se kushë do të fiton të drejten për ndihmën asistencë personale.

Kur ligji për ndihmë ishte i ri në vitin 1990, Arka e Sigurimeve Shoqërore ju thoshte po  shumicës së atyre që bënin aplikim për të marr drejten e asistencës personale. Por kjo ndryshoi në vitin 2010. Në vitet e fundit, Arka e Sigurimit Social i kthen përgjigjëjet aplikantëve më shpesh jo se po.

Më së vështirë për të fituar të drejten e asistencës personale ishte vitin e kaluar. Atëherë Arka e Sigurimeve Shoqërore ishte përgjigjur 70 për qind të atyre që kanë aplikuar, me përgjigjëje refuzuse për të fituar të drejten e asistencës personale.

Mattias, kjo do të thotë se çdo gjë  deri më tani është përkeqsuar për njerëzit me aftësi të kufizuara?

– Kjo varet nga ajo se qfarë ju matni. Disa gjëra janë bërë keq dhe të tjerë më të mirë.

Më thuaj më shumë!

– Personat që, në fund të fundit, e kan të lejuar ndihmë assistencë personale shpesh marrin më shumë kohë të miratuar së bashku me asistentët e tyre personale se më parë.

Kjo rritje e numrit të orëve të lejuara të asistencës personale disi shum e ka shqetësuese qeverinë. Pse?

E pra, këtu është shteti dhe komunat, të cilat së bashku paguajnë për ndihmë. Dhe kostoja është rritur me kalimin e viteve. Pavarësisht numër rekord të madhë të njerëzve që ju refuzohet e drejta e asistencës personale prap se prap rrit numri i orëve të miratuar për njerëzit e tjerë. Pra, kjo kushton më shumë para të taksapaguesve se më parë.

Burimi i artikullit: Sverigesradio

I përkthyer nga personeli i Jeta Jon AB

Lini një Përgjigje