Nekas assistans – för att hon inte kan äta
Publicerad

Försäkringskassan har dragit in rätten till assistans för Janna Petrovic, 10, i Kungälv.

Hon kan inte äta, prata eller gå och behöver ständig tillsyn.

– Jag trodde först alltihop var ett missförstånd och att det skulle ordna sig. Nu vet jag inte hur det ska gå, säger hennes mamma Asta Norrman.

Janna Petrovic behöver hjälp i stort sett dygnet runt. Hon kan inte gå och heller inte prata eller kommunicera via teckenspråk. Dessutom kan hon inte svälja mat utan måste få sin näring via sond genom en “knapp” på magen.

Hittills har Janna haft rätt till 14 timmars assistans per dygn, men i oktober kom ett brev från Försäkringskassan som beslutat att dra in hjälpen. SVT Nyheter Väst har också berättat om Jannas situation.

Grundläggande behov

– För att ha rätt till assistans måste man behöva 20 timmars hjälp i veckan för grundläggande behov. Tidigare ingick matning via sond i de grundläggande behoven, men nu tolkar Försäkringskassan det annorlunda. De räknar det som en sjukvårdsinsats, förklarar Jannas fostermamma Asta Norrman.

Till de grundläggande behoven räknas mat, hygien, på- och avklädning, förflyttning och att kommunicera, berättar hon.

Asta Norrman och hennes man Tommie har haft hand om Janna sedan hon var ett år. När hon var sex år fick de vårdnaden om flickan.

Fram till nu har det fungerat bra med personlig assistans. Familjen ansökte tidigare i år om utökad assistans så att de själva även kan administrera den assistans som Janna behöver när hon är i skolan.

“Måste känna henne väl”

– Det är oerhört viktigt att assistenten lär känna Janna väl eftersom hon varken har tal- eller teckenspråk. Man måste känna henne väl för att kunna kommunicera, och skolans assistenter skiftar ofta, säger Asta Norrman.

Försäkringskassan avslog ansökan och samtidigt kom beskedet att flickan inte längre hade rätt till assistans eftersom hjälpbehovet blivit två timmar mindre per dag. Och därmed hamnar hon under gränsen på 20 timmar.

För att Asta Norrman och hennes man ska kunna arbeta måste de få hjälp med Janna när de är på jobbet.

Trodde det var missförstånd

– Jag trodde det hade blivit något fel, att det var ett missförstånd. Jag kunde inte förstå hur de kommit fram till sitt beslut och trodde det skulle ordna sig, säger Asta Norrman.

Men nu står det klart att Försäkringskassan inte kommer att ge henne assistans. Ansvaret vilar istället på Kungälvs kommun.

– Då har vi inget inflytande om vem som tar hand om Janna, och det kommer att bli olika personer som sköter om henne. Allt känns så osäkert, säger Asta Norrman.

Hon konstaterar att om Janna skulle kunna börja äta själv skulle det inte vara några problem.

Ska överklaga beslutet

– Då måste hon matas och då innebär det att hon får assistans. Vi kommer att överklaga beslutet. Jag vet inte hur vi ska få ihop vardagen framöver, menar Asta Norrman.

Andreas Larsson är verksamhetschef för området funktionsnedsättning på Försäkringskassan. Han säger till SVT Nyheter Väst:

– Det som avgör är hur man intar maten. När det gäller sondmatning behövs en sjukvårdande insats för att inta maten och då utgör det inte ett grundläggande behov. Behov är en sak, men grundläggande behov enligt assistanslagen är något annat.

Asta Norrman kan inte acceptera resonemanget:

– Om Janna äter genom en knapp på magen eller om hon matas genom munnen, det har ingen betydelse för henne. Hon behöver lika mycket hjälp.

Lämna ett svar