Publicerat tisdag 30 maj kl 16.55
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Åsa Regnér är socialdemokrat och minister i regeringen. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio

Det har blivit allt svårare att få hjälp av en personlig assistent. Men snart kanske lagen kan ändras så att fler får hjälp.

Så här säger Åsa Regnér som är minister i regeringen:
– Självklart kommer jag att vara öppen för en lagändring. Jag vill att rätt personer får rätt insatser.

Minskad assistans på senare år

Vissa som har en funktionsnedsättning kan få hjälp av en personlig assistent,
så står det i lagen LSS.

Men det har blivit mycket svårare att få den här hjälpen. Aldrig tidigare har myndigheten Försäkringskassan sagt nej till så många ansökningar om assistans. Det berättade vi på Sveriges Radio i måndags.

Minskningen beror bland annat på att en domstol har tolkat lagen
så att färre får rätt till personlig assistans.

Kritik mot regeringen

Den här veckan fick regeringen också kritik från vissa av sina politiska motståndare. Bland annat sa kristdemokraten Emma Henriksson att personer med funktionsnedsättning har fått det sämre:

– Det är en väldigt oroande utveckling. Det är en rasering av stödet till några av de mest utsatta i vårt samhälle. Och regeringen gör ingenting.

Emma Henrikssons parti Kristdemokraterna kräver nu att lagen ändras så att det blir lättare att få hjälp av en personlig assistent.
Och det kravet kommer också från Liberalerna och Vänsterpartiet.

Regeringen vill vänta på utredning

Åsa Regnér i regeringen säger nu att hon också kanske kan tänka sig att ändra lagen LSS. Men först vill hon att myndigheten Försäkringskassan undersöker situationen och att myndigheten efter sommaren berättat vad som kan göras.

Om det är så att lagen LSS inte längre fungerar på det sätt som politikerna tänkte från början, så kanske lagen kan ändras, säger hon:
– Om man då kan se att verkligheten har förändrats i förhållande till lagens intentioner, kommer jag självklart att vara öppen för lagändringar.

Källa: Sverigesradio

Lämna ett svar